Roletų montavimas: dažniausios klaidos

 

Roletai – vis daugiau langų puošianti uždanga. Dėl augančios paklausos sukurta skirtingų ritininių užuolaidų atmainų. Individualiuose namuose ir biuruose populiarūs specializuoti roletai stogo langams, plastikiniams, mediniams langams. Reikšmingi privalumai ir paprastas roletų montavimas vilioja tokią langų uždangą pasirinkti įvairios paskirties kambariuose – nuo virtuvės iki miegamojo.

Roletai – ir patogu, ir gražu

Ritininės užuolaidos pasižymi itin didele privalumų gausa. Visų pirma, tai – langų uždanga, kurią lengva pritaikyti prie skirtingų interjero stilių. Roletų audiniai gali būti tiek vienspalviai, tiek marginti ornamentais. Be to, rinktis galima ne tik baltas, bet ir kitų spalvų detales: grandinėlę, kasetę, profilius. Ritininės užuolaidos gali būti siuvamos iš poliesterio audinio arba lino, medvilnės. Dėl tokios dizaino įvairovės roletai gali tapti išskirtiniu interjero akcentu arba tiesiog papildyti esamą kompoziciją.

Kitas privalumas – funkcionalumas ir efektyvumas. Ritininės užuolaidos priglunda prie lango stiklo tolygiai ir tiksliai, todėl gali užblokuoti net akinamą šviesą. Dar daugiau naudos gaunama pasirinkus specialius „blackout“ audinius. Roletai stogo langams ir įprastos ritininės užuolaidos leidžia reguliuoti šviesos srautą itin efektyviai. Galimas tiek horizontalus, tiek vertikalus roletų montavimas. Tiksli ir veiksminga saulės spindulių kontrolė, izoliacinės savybės – priežastys, dėl kurių vasarą sumažėja patalpų kondicionavimo, o žiemą – šildymo išlaidos.

Tokios langų dengimo priemonės patrauklumą didina ir ilgaamžiškumas. Paprastas veikimo mechanizmas retai kada sugenda ar nusidėvi. Be to, šiuolaikiški audiniai gali būti impregnuojami specialiomis priemonėmis, kurios paverčia roletus nedegiais, atspariais deformacijai, nekaupiančiais dulkių ar kitokių nešvarumų. Taip pat esama ir antibakterinių medžiagų.

Roletų priežiūra – ypatingai paprasta. Jei naudojamas paprastas audinys, tereikia retkarčiais nuvalyti susikaupusias dulkes. Pastebėjus dėmių, jas galima pašalinti tiesiog vandeniu ar vandens ir muilo mišiniu. Ritininių užuolaidų pardavėjai pastebi, kad audiniai dažniau keičiami dėl to, kad pabosta, o ne dėl nusidėvėjimo ar neįveikiamų nešvarumų.

Ši langų dangos priemonė valdoma saugiai ir lengvai. Tiek roletai stogo langams, tiek įprastos ritininės užuolaidos reguliuojamos naudojant grandinėlę, lazdelę ar spyruoklinį mechanizmą. Taip pat jas galima reguliuoti naudojant elektrinį mechanizmą – spaudžiant specialaus pultelio mygtukus. Šie privalumai – paprastas roletų montavimas, puikus santykis tarp kainos ir kokybės – tai, dėl ko ritininių užuolaidų paklausa išlieka tokia didelė.

Montavimo klaidų išvengti paprasta

Tam, kad ritininės užuolaidos būtų sumontuotos nepriekaištingai, reikia skirti pakankamai dėmesio visiems šios užduoties etapams. Pirmiausia būtina atlikti kruopščius lango rėmo ir stiklo matavimus. Prieš renkantis roletus reikėtų prisiminti, kad dideliems (pavyzdžiui, panoraminiams) langams geriau užsakyti kelis roletus. Juos bus paprasčiau valdyti.

Langų matavimo niuansai priklauso nuo ritininių užuolaidų tipo. Pavyzdžiui, jei rinksitės prie pat stiklo esantį audinį (kasetinius roletus), turėtumėte preciziškai tiksliai išmatuoti vertikalų ir horizontalų atstumą tarp išorinių stiklajuosčių kampų. Verta žinoti, kad roletai stogo langams paprastai būna kasetiniai, glaudžiai prigludę prie lango rėmo.

Jei langams pasirinkote laisviau kabančius roletus, tuomet reikia išmatuoti paties lango plotį ir aukštį. Visus šiuos matmenis vertėtų matuoti keliose skirtingose vietose – pavyzdžiui, viršuje, per vidurį ir apačioje. Lango niša neretai būna netaisyklingos formos. Tikslus langų išmatavimas leis išvengti dažnos klaidos, dėl kurios nauji roletai yra per maži arba per dideli. Keblumų gali kilti tiek dėl audinio, tiek dėl profilių ar kasetės matmenų.

Įprastiems langams ir stoglangiams skirtų roletų montavimas gali būti keblus ir dėl vietos parinkimo. Ritininės užuolaidos gali būti tvirtinamos ne tik lango rėmuose, nišose, bet ir virš lango, ant lubų. Taip pat esama vertikalių roletų, kurių mechanizmas montuojamas lango apačioje. Tokiais atvejais, kad audinys nebūtų per trumpas, reikėtų išmatuoti papildomus atstumus.

Montuojant roletus patartina tiksliai susižymėti vietas, kur gręšite skyles laikikliams. Stogo langai paprastai pasiekiami sunkiau, tad tam reikia papildomo atidumo. Prigręžus laikiklius, reikia atsargiai, jų nesulaužant ir nesugadinant, įstatyti kasetę ar vamzdį.

Kartais pamirštama pasirūpinti smulkiomis detalėmis. Gana dažna klaida – nepritvirtinti audinį sulaikančios detalės arba netinkamos jos vietos parinkimas. Taip pat svarbu prigręžti specialų valdymo virvelės ar grandinėlės laikiklį. Jis roletų mechanizmo veikimui įtakos neturi, tačiau lemia naudojimosi komfortą.

Pamiršus ar neatidžiai įgyvendinus kurį nors etapą, roletai stogo langams ar paprastos ritininės užuolaidos prastai atliks savo funkciją, juos bus nepatogu naudoti. Dėl tokios rizikos roletų montavimas neretai patikimas specialistams. Tuo rūpinasi kiekviena roletus parduodanti įmonė. Meistrų patirtis leis išvengti nemalonių ir brangiai kainuojančių klaidų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode